23 Mart 2010 Salı

Tatilsepeti.com

Aslında çok ilginç biliyor musunuz? Son iki haftadır birden çevremi GS lisesi mezunu girişimci insanlar sarmış durumda. Önce geçen haftaki Bütünleşik Sistem Tasarımı dersinden Pozitron kurucusu ve İTÜ Fizik Mezunu Fatih İşbecer ve şimdi de tatilsepeti.com'dan yine GS lisesi mezunu ve sonrasında girdiği İTÜ Fizik bölümünü yarıda bırakarak yoluna tatilsepeti.com ile devam eden Kaan Karayel.



Doğrusunu söylemek gerekirse her iki isim de hayat öyküleriyle çok ilgi çekiciydi. Geçtiğimiz hafta İTÜ İşletme Mühendisliği bünyesinde Gonca Ulubaşoğlu ve Burak Büyükdemir tarafından seçmeli ders olarak verilen E-Pazarlama dersinin konuğu tatilsepeti.com kurucusu Kaan Karayel'di. Az önce sınıftaki diğer arkadaşlarımın da yazılarına baktım ve sanıyorum dikkatimizi çeken ortak nokta Kaan Bey'in mütevaziliği idi :)

Tatilsepeti.com GS lisesinde Dalton adlı bir grup öğrencinin lise öğrencilerine geziler düzenlemesiyle başlayan bir serüvenin devam eden kısmı aslında. Kaan Bey o zamanlar şunun farkına varıyor ki tatile gitmek, dışarı çıkıp orda burda tur, ajans gezmek her birisinden karşılaştırılması zor bilgiler edinmek vb kadar zor olmamalıydı! Kaan Bey de bunu farkedenlerden biri olarak Dalton kardeşliğinden arkadaşlarıyla birlikte ve Amerika'da yaşayan ve çalışmalarını orada sürdüren yazılmcı arkadaşlarını da projeden haberdar ederek Türkiye'ye çağırıyor ve tatilsepeti.com'u kuruyorlar. Dalton ekibi olarak önceki organizasyonlarından kazandıkları parayı da kendilerine sermaye yapıyorlar. Hikayenin başlangıcı bile girişimcilik öyküsü olmaya yeter değil mi :)

Tatilsepeti.com'u kurarken karşılarına çıkan en büyük zorluk tahmin de edildiği üzere tatil sektöründe çalışan turları, ajansları bu sisteme dahil etmek için ikna etmek olmuş. Çünkü geleneksel yollarla çalışan bir yığın insan Kaan Bey ve arkadaşlarını "internetten bu işi yapmak mı?" vb görüşlerle demotive etmiş doğrusu :) Kaan Bey'in esprili bir dille anlattığı bir hikayede de yine aynı şekilde karşılık veren ve bu iş internette yürümez diyenlerden biri tatilsepeti.com'u insanlar kullanmaya başladıklarında ve gitgide daha da kullanılır hale geldiğinde "Ben size bu işin tutacağını söylemiştim!" demiş :) Şu anda ise 1000'i aşkın otelin bilgisine tatilsepeti.com dan ulaşılabiliyor.

Tatilsepeti.com şu anda birçok tur operatörünü ve tatil hizmetini bünyesinde toplamış ve geçtiğimiz yıl içerisinde yani krizin en yoğun olduğu zaman diliminde bile büyümesini sürdürmüş bir internet şirketi. Kaan Bey sorduğumuz soru üzerine ise bu işin en zor kısmının data girme kısmı olduğunu belirtmişti. Bu iş için sabahtan akşama kadar otellerin haberlerini, duyurularını, bilgilerini giren çalışma arkadaşlarının olduğunu belirtti.  Doğrusu bu konudaki kişisel yorumumu belirtmek gerekirse, tahminlerim bu tarz sitelerin xml'lerle paydaşların sistemlerinin konuştuğu, konuşturulduğu sistemler olduğunu tahmin ederdim. Ancak Burak Hoca'nın da o derste söylediği ve Kaan Bey'in de doğruladığı üzere TR'de faaliyet gösteren bir çok internet tabanlı çalışan firma hala bu tarz manuel sistemlerle uğraşmak durumunda kalıyor'muş. tatilsepeti.com'da oldukça gelişmiş bir filter sistemi var ve Kaan Bey'in söylediği üzere tatilsepeti.com her zaman için sitesinin ve çalışanlarının arkasında duruyor. Müşteri memnuniyetine çok önem veriyorlar ve bir şekilde sistemdeki hatadan ya da tur operatörünün kapanması gibi sebeplerden ötürü müşterinin duyacağı memnuniyetsizliği gidermek üzere her zaman çözümler getirdiklerini belirtiyor. Hatta sırf bu nedenle "adı geçen tur operatörünün" kapandığı yıl bir çok müşterisinin tatil ücretlerini otele ödeyerek müşterilerinin arkasında durmuş. Sanıyorum günümüzde hala tatilsepeti.com'un var olmasını açıklayan sebep de bu.

Kaan Bey tatilsepeti.com'un internet var oldukça ve internet büyüdükçe tatilsepeti.com'dan büyüyecektir varsayımı ile büyüyeceğini belirtiyor. Doğrusu bu düşünceye genel olarak ben de katılıyorum, internet sektörünü bu kadar sevmemin sebebi de bu olsa gerek :)

SEO açısından adını kullanmayı tercih edeceğim (Kaan Bey'e) yani Kaan Karayel'e ve bize bu imkanı sunan Burak Büyükdemir Hoca'ma teşekkürlerimi sunuyorum:)

0 yorum: